Datakwaliteit is simpel gezegd, dat gebruikers van een data platform moeten kunnen vertrouwen op de kwaliteit van de data die uit het platform komt. Om dat te bereiken moet er een goede balans zijn tussen data ‘halen’ en ‘brengen’. Hiervoor is van belang dat er een beloning is voor data leveranciers voor hun inspanningen. En op die manier gemotiveerd blijven. Het data-ecosysteem zal hierin alleen goed functioneren als de juiste prikkels zijn gegeven. Dat is te bereiken door een stevig fundament te bouwen van standaarden, toegang verlening en conflict oplossing. Zie hiervoor ook het onderdeel data-ecosystemen. Belangrijkste is simpelweg dat iedereen zich houdt aan de gemaakte afspraken.
Ten aanzien van de datakwaliteit hebben we het niet alleen over de juistheid van de data maar ook over de actualiteit, compleetheid en beschikbaarheid.
Juistheid van de data
Om de juistheid te garanderen zullen zo veel mogelijk controles aan de input kant ingeregeld moeten zijn. Doel hiervan is dat data-elementen alleen geldige waarden kunnen bevatten. In de praktijk kan dat nog wel eens ‘lastig’ zijn als er commerciële belangen zijn om het net iets beter te doen voorkomen.
Actualiteit van de data
Onder actualiteit bedoelen we veelal realtime* maar dat hoeft natuurlijk niet. Dit is afhankelijk van het doel van het platform. Maar voor inzage in bijvoorbeeld de huidige voorraad is actualiteit wel belangrijk. Ook dit kan in de praktijk wel eens ‘lastig’ zijn als er commerciële belangen zijn om de eerste te zijn.
* met realtime bedoelen we dat de data, zodra het is gecreëerd, direct beschikbaar is.
Beschikbaarheid van de data
Met beschikbaar bedoelen we dat het data platform eenvoudig en snel toegankelijk gemaakt is. Dit vereist eigenlijk dat het platform ‘open’ is en nauwelijks eisen stelt aan de gebruikte techniek zoals hardware, operating systeem, programmeertaal, etc.
Compleetheid van de data
Met compleetheid bedoelen we dat het platform beschikt over een compleet beeld van wat er is. Ook hier kunnen in de praktijk commerciële belangen spelen om de concurrentie niet wijzer te maken dan dat ze al zijn.
Handhaving van regels en afspraken
Om bovenstaande te kunnen garanderen moeten afspraken met elkaar gemaakt zijn. Wie is waarvoor verantwoordelijk, hoe controleren we de kwaliteit en welke sancties zijn er.
Als de afspraken niet worden nagekomen dan zal er gesanctioneerd moeten worden om het ongewenste gedrag te veranderen.
Benieuwd naar wat Denova voor uw kan doen op het gebied van Datakwaliteit?
Wij kunnen adviseren over het borgen van de datakwaliteit. Denk dan aan het normeren, verantwoordelijkheden beleggen, procesoptimalisatie, data controle en monitoring. Maar ook aan sanctionering.
Klik hier, stuur een e-mail naar info@denova-online.com of bel naar 06 – 53 65 65 03.